Järvmilen

Järvmilen karta och höjdkurva

Länk till karta och höjdkurva

 

Fakta:
Start: Lördag 7 september 2019 kl 12:00
Längd: 11 km
Antal höjdmeter 525
Antal vätskestationer: 1
Start & Mål  vid Bergshotellet i Järvsö
Sista målgång kl 16:00
Sista anmälningsdag är tisdag 3 september på www.evenemangsanmalan.se

Efteranmälan vid starten från 07:00 lördag morgon. Det går att anmäla sig fram till en timme före respektive start. Efteranmälan kostar 100 kr extra.

Beskrivning av Järvmilen:

Starten går på Järvloppets evenemangsområde vid Bergshotellet i Järvsö, en bit upp i barnbacken. Till en början följer man elljusspåret mot normala färdriktningen ett par hundra meter innan man viker av västerut på en stig. Här börjar stigningen som kommer hålla i sig närmaste 2 kilometrarna. Du passerar Badtjärn och underlaget är fin stig med mycket rötter. Efter ca 1 km kommer du till Järvzoo och följer staketet västerut. Här kan du se vargar, renar och myskoxar genom stängslet. Efter 3 km har du lämnat Järvzoo-stängslet och har gjort en stigning på ca 157 höjdmeter sedan starten och befinner dig på 337 möh. Här är underlaget mer fyrhjulingsväg växlat med fin singletrack. Nu är det fin och lättsprungen nedförslöpning i härlig tallskog.

Var uppmärksam på markeringen, banan gör en skarp högersväng ut på en mindre stig för att så småningom komma ut på en grusväg. Här börjar nästa stigning och du har nu gjort ca 4 km.

Du kommer nu upp på ett magnifikt hygge med fantastisk utsikt mot Ljusnans dalgång söderut. Vid högsta punkten kan du se att det finns en dunge inhägnad med stängsel. Detta är ett gammalt gruvhål där man gjorde försök att bryta järnmalm på 1930-talet.

Efter högsta punkten viker du återigen nedåt och får njuta av härlig utförslöpning. Var uppmärksam för du springer nu i ett traktorspår, så det kan vara ojämnheter under gräset. Vid vägövergången skiljs 21-km banan och 10-km banan.

Du som ska springa milbanan vänder här åt höger, nästan 180 grader och följer Kramstatjärnsleden. Fin och rolig stig, lätt stigning som knappt märks och man kan skutta fram bland rötterna.

Framme vid Kramstatjärnen väntar vätskekontroll och du är återigen på samma bana som Ultra- och halvmara-löparna. Du har nu ca 4 km kvar till mål. Passa på att få i dig lite energi. Följ vägen ett par hundra meter. Njut av vyn över den fiskrika tjärnen.

I norra änden av tjärnen följer du en traktorväg norrut. Här är det stigning, blött och lerigt. Tuff terräng.

Nu kommer banan ut på ett stort hygge med fin utsikt norrut. Var uppmärksam var du sätter fötterna, det finns en del ris och andra ojämnheter.

Du kommer återigen ut på en grusväg där du tar höger och har ett par hundra meter till vändplanen där du springer rakt fram in på en bred fin stig, som du följer tills du återigen ser det bekanta Järvzoo-stängslet. Där tar du vänster och följer stigen till toppen av Sydliften.

Vägen ner mot byn startar i ”Nisses ränna” för att sedan vika av upp mot toppen av Norrliften. Detta är banans högsta punkt, 370 möh.

Därifrån följer du markeringarna nedåt i Östbacken, in i skogen nedanför Alphyddan. Här är det fin stig och när du närmar dig vägen följer du markeringarna åt syd/öst så du korsar parkeringen och kommer upp i tallskogen bakom husen som kallas toppstugorna. Här följer du en brant äventyrlig stig ned mot Järvsö Bergscamping där du viker höger och följer stigen ner mot byn. Här ska man verkligen ta det försiktigt, det är brant och stenigt.

Nere vid Bergvägen, sväng höger och spring återigen upp för Öjeberget, nu på ”Trappstigen”. Detta är en kort men kraftig stigning. Du kommer nu återigen upp mot toppstugorna. Härifrån följer du markeringarna genom den nysprängda glidspåret ner mot målet. Var försiktig, stenigt och brant!

Nu kommer du ner till Järvsö Bergscykelpark och här vänder banan uppåt mot Bergshotellet och målgång.

Historiska segertider

2018
Herrar: Truls Gisselman 57:07
Damer: Sanna Hed 1:08:13

2017
Herrar: Konrad Mattsson Myhr 56:00
Damer: Ulrica Swärd Bütikofer 1:09:42

2016:
Herrar: Truls Gisselman 1:01:53
Damer: Nadine Lindgren Wall 1:09:55

2015:
Herrar:  Christofer Eriksson 55:54
Damer:  Johanna Andersson 1:07:10

Med reservation för felskrivningar, missbedömningar och andra klantigheter!

Hoppas du får en fin tur.
/Erik

 

Järvmilen på Strava: (obs, detta är gamla banan, med annan start/mål)